/Пенка Момчилова, БТА/ - 75-годишнината на Гена Димитрова ще бъде почетена с премиера на книга и видеопрожекция
19 окт 2016

/Пенка Момчилова, БТА/ - 75-годишнината на Гена Димитрова ще бъде почетена с премиера на книга и видеопрожекция

Седемдесет и пет годишнината от рождението на оперната легенда Гена Димитрова ще бъде почетена с премиера на книга и видеопрожекция на 21 октомври от 17.00 ч. във ВИП залата на Софийската опера и балет, съобщават от театъра.

Д-р Магдалена Манолова е автор на книгата-диптих "Бог говори чрез гласа ми"/"Животът не е привилегия, а мисия", публикувана от "Български бестселър", и на документалния филм "Изпитанието Турандот".

За великата Гена Димитрова ще говорят директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов и Магдалена Манолова, която е озаглавила словото си "Гена, приятел на човешкия род".

Изданието от 200 страници, богато илюстрирано с уникални фотоси, с превод на английски и италиански език, е роман за гласа, който се ражда веднъж на сто години, за най-голямото драматично сопрано от миналия век, кралицата на "Ла Скала", както я нарича критиката през 1983 г.

"Когато кажеш Гена, всеки има свой спомен за нея, свое вълнение, което е толкова живо и днес, колкото когато тя беше на този свят. Какво прави Гена незабравима, толкова обичана? Имах щастието да бъда с Гена в живота и задкулисието на нейния оперен свят, във всекидневието, с радостите и болките, с възторга на публиката и обичта на хората. Трудно е да се анализира необятната й природа - просто защото, както Гена обичаше да казва за своята Тоска, че тя е като жива риба, която е трудно да я хванеш, така е трудно да се обхване Гена", отбелязва Манолова. 

       /ПП/

София, 18 октомври /Пенка Момчилова, БТА/