AFISH.BG/Виолета Цветкова/ - „Петрушка” и „Жар-птица” – първата премиера на Софийската опера за сезона
03 окт 2016

AFISH.BG/Виолета Цветкова/ - „Петрушка” и „Жар-птица” – първата премиера на Софийската опера за сезона

Двата едноактни балета по музика на Стравински откриват творческата година на националната трупа

Трупата на Софийската опера и балет е в предпремиерна тръпка – с представленията на 14, 15 и 16 октомври на „Петрушка” и „Жар-птица” ще бъде официално открит новият творчески сезон на националния храм на класическата музика. Постановката е на световноизвестния майстор на танца Андрис Лиепа по хореография на Михаил Фокин, на диригентския пулт ще бъде Григор Паликаров.

В двете едноактни балетни творби по музика на Игор Стравински ще видим изключително талантливите солисти и ансамбъла на националния ни балет. Неговият директор Сара Нора Кръстева вече публикува във фейсбук профила си „издайнически” снимки от изтощитените репетиции. Веднага след премиерата обаче танцьорите трябва да започнат подготовка за седващото си голямо предизвикателство през този сезон – балета „Ана Каренина” по музика на Чайковски. Премиерата се очаква на 28 април 2017 г.

Репетиция на националния балет броени дни преди премиерата на "Петрушка" и "Жар птица" в Софийската опера

Певците, музикантите и постановъчните екипи вече работят по новите оперни спектакли на националната трупа. Шестте премиерни представления на първия от тях – „Силата на съдбата”, са на 25, 26, 27, 29 и 30 ноември и на 1 декември. Международен екип работи по новата постановка на Вердиевата опера. Режисьор е италианецът Пиер Франческо Маестрини, художници на костюмите, декорите, видеоефектите и артистичното осветление са Лука Дал’Алпи, Хуан Гийермо Нова и Паскал Мера. Под диригентстовото на маестро Велизар Генчев от сцената ще слушаме доказани у нас и по света оперни солисти – Димитър Станчев, Габриела Георгиева, Кирил Манолов, Венцеслав Анастасов, Пламен Папазиков, Костадин Андреев, Даниел Дамянов, Калуди Калудов, Роберто Скандюци, Светозар Рангелов и др.

Пореден зрелищен Вагнеров спектакъл е замислил директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов. След дългогодишния успех на тетралогията „Пръстенът на нибелунга” и последвалата я „Тристан и Изолда”, сега идва редът на още един шедьовър от немския композитор - „Парсифал” ще бъде поставена за пръв път на националната ни оперна сцена. Екипът отново е международен. Диригент е маестро Константин Тринкс, а по декорите и костюмите вече работят дизайнерите Свен Йонке и Станка Вауда. Премиерните представления се очакват на 4, 6, 8 и 10 юли 2017-а с участието на певците Костадин Андреев, Мартин Илиев, Атанас Младенов, Димитър Станчев, Петър Бучков, Ангел Христов, Николай Петров, Бисер Георгиев, Веселин Михайлов, Гергана Русекова, Мариана Цветкова, Радостина Николаева.

По традиция Софийската опера винаги включва в афиша си и нови спектакли за деца. През този сезон те са два – на 17 декември и премиерата на „Амал и нощните посетители” от Джан Карло Меноти, а догодина на 25 февруари – на „Пук!” от Любомир Денев.

Връзка към публикацията