vsekiden.com - „Набуко” завладява „Св. Ал. Невски”
14 юли 2016

vsekiden.com - „Набуко” завладява „Св. Ал. Невски”

Пламен Карталов събира музиканти от цял свят за грандиозната опера на Верди

 

  • <p>Снимка: Агнес Асенова</p>
  • <p>Снимка: Агнес Асенова</p>
  • <p>Снимка: Агнес Асенова</p>
  • <p>Снимка: Агнес Асенова</p>



Опера под звездите ще има и това лято пред патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски".  Шест вечери поред почитателите на музиката ще могат да се насладят на едно от най-известните произведения на Джузепе Верди - „Набуко". Първата дата за постановката, режисирана от акад. Пламен Карталов - директор на Софийската опера, е 23 юли.

За естествен декор на библейската легенда за страданията на поробения еврейски народ е ползвана патриаршеската катедрала. Новата внушителна сцена вече е издигната до северната страна на храма, а там вече текат и репетициите. Всички, решили да се насладят на „Набуко", ще могат да видят изпълнители от 5 държави - България, Италия, Израел, Грузия и Румъния. В ролята на Набуко ще блести Владимир Стоянов.

Четири са изпълнителките на Абигаил: Габриела Георгиева, Йорданка Дерилова, Радостина Николаева и Сузана Бранкини, Италия. В ролята на Захария се представят гостът от Италия Роберто Скандюци, Димитър Станчев и Светозар Рангелов. В останалите роли - Даниел Дамянов, Даниел Острецов и Росен Ненчев (Измаел); Дилета Скандюци, Италия, Оана Андра, Румъния, Цвета Сарамбелиева и Шай Блох, Израел (Фенена), Ангел Христов и грузинският гост Кахабер Шавидзе (Великият жрец), Красимир Динев и Хрисимир Дамянов (Абдало), Елена Стоянова и Силвана Пръвчева (Анна).

Трапецовидната сцена с формата на разгънат свитък - с 40 метра дължина и 10 метра дълбочина и 4-етажните градини на Семирамида, изградени върху масивна пирамидална конструкция, както и една същинска Стълба към небето, която завършва с ръцете на Моисей, ще впечатляват многобройната публика. Висящите градини на Семирамида ще играят ролята на оркестрина - под тях ще бъде разположен оркестърът на „Набуко", с диригенти Михаил Синкевич от Русия и Жорж Димитров.

Висящите градини на Семирамида или на Вавилон са по-познати главно като градините на Семирамида - на името на легендарната асирийска царица, управлявала 810 г.пр.н.е. Те са третото от Седемте чудеса на света, макар и до днес останките им да не са открити със сигурност. Смята се, че са били построени около древния град Вавилон, който се е намирал на територията на днешен Ирак. Сценографската идея е на режисьора, а дизайнът на костюмите - на Цветанка Петкова-Стойнова. От няколко дни софиянци и гостите на столицата могат да видят внушителната сцена, върху която са сложени и изкуствени палми.

Действието на „Набуко" е в Древен Вавилон, в който се предполага, че са се намирали прочутите висящи градини. Още в началото на операта евреите са силно обезпокоени и се молят на бог Йехова, защото Вавилонската армия, предвождана от Набуко, напредва към техния град. Малко по-късно в царските покои във Вавилон Абигаил е намерила документ, от който е научила истината за произхода си. В последно действие, във Вавилон, около градините, пристига Набуко, срива с войската си вавилонският идол и освобождава евреите от робство.

Най-новият проект на директора на Софийската опера е вторият след постановката на „Борис Годунов" от Мусоргски през 2014 г., в който се използва внушителният естествен декор на „Св. Александър Невски". Премиерата на „Набуко" е посветена на юбилейните 125 години Софийска опера. Операта под небето ще събере 1500 зрители на всяко представление. Началото на всички представления е от 21 часа.

Връзка към публикацията