Вагнер, валкюри и джуджета в Магурата? Защо не - AFISH.BG
12 юли 2016

Вагнер, валкюри и джуджета в Магурата? Защо не - AFISH.BG

Белоградчишките скали се превръщат в сцена за най-новия проект на акад. Пламен Карталов

Крал Лудвиг Втори е обичал да слуша музиката на Вагнер не само н покоите си, а и в… пещера. Тя звучи и досега под изкуствено оформените скални сводове в парка на двореца Линдерхоф, построен от баварския владетел. Щом може в „Пещерата на Венера” (така се нарича кралското съоръжение от XIX век), защо да не се случи и в Магурата, вероятно се е запитал акад. Пламен Карталов след миналогодишния успешен гастрол на Софийската опера с неговата постановка на Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на нибелунга” във Фюсен (близо до града са всички дворци на мецената на именития композитор).

Идеята е на път да бъде реализирана по време на първия фестивал „Опера на върховете” на Белоградчишките скали през август. Необикновеният спектакъл-пърформанс, озаглавен „Вагнер Магура: Богове, Великани, Джуджета и Валкюри”, ще има три представления на 5, 6 и 7 август. Първата част ще бъде на входа на пещерата, втората – в концертната зала под скалите. Посетителите едновременно ще могат да разгледат причудливите каменни форми и да съпреживеят сцени от опери на Вагнер. На финала ще звучи „Ездата на валкюрите”, която ще се разиграе на изхода на Магурата. Спектакълът продължава малко повече от час. Достъп до него ще имат само зрители, които са направили предварителни заявки.

С обичайте билети ще се влиза на другите представления от фестивала, които ще се играят на специално изградена сцена в историческата крепост „Калето” край Белоградчик. Откриването на фестивала е на 5 август с операта „Тоска” от Пучини. В следващите вечери националната ни трупа ще представи „Турандот” от същия композитор и балета „Лебедово езеро” по музика на Чайковски.

С фестивала на Белоградчишките скали ще завърши претовареният летен сезон на Софийската опера. Както „Афиш.бг” вече писа, тези дни трупата играе на сцената под звездите в парка на Военната академия. А в края на юли се очаква премиерата на Вердиевата „Набуко”. Очаква се това да е поредната зрелищна постановка на акад. Карталов на площада пред катедралния храм „Св. Александър Невски” в София след „Борис Годунов” през лятото на 2014-а.

На заглавната снимка – сцена от „Валкюра”, втората част от тетралогията „Пръстенът на нибелунга”, постановка на акад. Карталов в Софийската опера

Виолета Цветкова, AFISH.BG

http://afish.bg/music/item/717-vagner-valkyuri-i-dzhudzheta-v-magurata-zashto-ne.html