БНР - "БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ СТАВАТ ДЕКОР НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА"
02 юли 2016

БНР - "БЕЛОГРАДЧИШКИТЕ СКАЛИ СТАВАТ ДЕКОР НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА"

Спектакли ще се провеждат и в "Магурата"

Летен фестивал "Опера на върховете" ще се проведе в Белоградчик в началото на август. Идеята е на директора на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов, каза кметът на Община Белоградчик Борис Николов:"Прегърнахме идеята много силно, за да започнем от тази година първия летен фестивал при естествени декори. Много сериозен замисъл. Вярвайки на този изявен специалист в оперното изкуство, подобен няма на Балканите, а може би и в Европа, така че имаме сериозната амбиция от сега да правим ежегодно такъв летен фестивал на оперното пеене."

Оперни спектакли ще има в крепостта "Калето" в Белоградчик и в пещерата "Магура" край село Рабиша. Подготовката за тях започна, поръчани са нови сцени, каза още Борис Николов:

"550-600 места ще има. Поръчани са вече нови сцени, които ще бъдат монтирани в двора на крепостта. Много оптимистично сме настроени за този фестивал и съм убеден, че той ще има огромен ефект за туристическия поток и изобщо за района."
На фестивала се очакват почитатели на оперното изкуство не само от България, но и от Сърбия и Румъния.

Интервю с директора на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов очаквайте на 6 юли, сряда, в "Цветовете на деня" по Радио ВИДИН.

http://bnr.bg/vidin/post/100709890