25 юни 2016

БТА - "ТРИСТАН И ИЗОЛДА" НА 14 И 17 ЮЛИ В ОПЕРАТА"

Почитателите на Вагнер ще гледат  "Тристан и Изолда" на 14 и 17 юли в Софийската опера - София, 24 юни /Пенка Момчилова, БТА/

Почитателите на Вагнер ще гледат "Тристан и Изолда" под режисурата на акад. Пламен Карталов  на 14 и 17 юли от 18.00 ч. в Софийската опера и балет, съобщават от операта.

Към тази творба на гениалния композитор днес у нас има огромен интерес. На сцената се разгръща  любовният копнеж и изпепеляващата страст на самия автор.

В операта Вагнер "разказва" своя личен живот. След революцията от 1848 г. Вагнер е принуден да живее в изгнание в Швейцария. Гостоприемното семейство Везендок го приема в своята вила край Цюрих. Скоро между стопанката на дома Матилда и маестрото пламва силна любов, макар двамата да знаят, че е без перспектива. И все пак не могат да се откажат един от друг.

Поетичното отражение на тази страст Вагнер открива в келтската легенда за Тристан и Изолда, която завършва трагично, със смъртта на двамата влюбени. Партитурата е завършена през 1859 г., но първата постановка е едва след шест години - с премиера на 10 юни 1865 г. в столицата на Бавария, Мюнхен. С тази творба композиторът се опълчва срещу девиза на френското Просвещение: "Мисля, следователно съществувам", заявявайки: "Предчувствието е повече от знанието", отбелязват от операта.

Радостина Николаева ще бъде Изолда на 14 и 17 юли. Сопраното спечели овациите на Международния музикален  фестивал в Любляна през 2015 г. с тази роля. Мартин Илиев ще й партнира като Тристан. В останалите партии са  Баясгалан Дашням, Ангел Христов, Веселин Михайлов, Бисер Георгиев, Пламен Папазиков, Красимир Динев, Николай Петров. Диригент е Константин Тринкс.

По думите на режисьора посланието на "Тристан и Изолда" е, че истинската любов трябва да се изживее - с цената на всичко, каквото й да ни струва това. Прекрасните дуети между Тристан  и Изолда ни извеждат извън времето и пространството, в сферата на духа, където любовният копнеж и изпепеляващата страст доминират над всичко. Останалите герои са подчинени на това чувство.

След премиерата  на 26 февруари 2015 г. Клаус Биланд, оперен критик от Виена, казва: "За трети път съм в България - явно вашата опера много ми харесва. Пламен Карталов пресъздава Вагнер в нова, грандиозна форма, дава му ново тълкуване, и то от гледна точна, която в днешно време не е нещо, което се разбира от само себе си. Извел е постановката от сърцевината на творбата, от музиката и от идеята на Вагнер, добавил е визуално много интересни техники и медии и именно това е неговото точно попадение, което отличава и останалата му работа върху Вагнер. След "Пръстенът на нибелунга" днешният "Тристан" е една от най-добрите продукции през последните 10 години."

       /МХ/