afish.bg - „Опера в парка” събира меломани за седми път
24 юни 2016

afish.bg - „Опера в парка” събира меломани за седми път

Маестро Карталов измисли етюд за Ути Бъчваров в „Турандот

Кулинарно майсторство на живо сред декорите на „Турандот” ще демонстрира артистичният гастроном Ути Бъчваров. Специално за него маестро Пламен Карталов е добавил малък етюд във втора картина на прочутата опера от Пучини, с която на 1 юли вечерта ще бъде открит тазгодишният фестивал „Опера в парка”. По традиция той се провежда в началото на всяко лято от 2010-а насам в парка на Военната академия и представя под открито небе част от спектаклите на Софийската опера.

„Турандот” ще се играе в три поредни вечери, но участието на Ути е запазено за 3 юли. Тогава актьорът и тв водещ ще готви в специален тиган след ценни съвети от китайски майстор-готвач. Идеята да се съчетае вкусната храна с прекрасната музика не е самоцелна. Тя ще допълни сюжета в „Турандот” на точно определено място при отгатването на гатанките на принцесата.

Режисьор на „Турандот” е акад. Пламен Карталов, на диригентския пулт ще бъде Григор Паликаров. В ролята на принцеса Турандот ще се редуват Габриела Георгиева и Баясгалан Дашням, в Лиу ще се превъплатят Силвана Пръвчева и  Цветана Бандаловска, а в образа на Калаф – Костадин Андреев и Мартин Илиев.

„Опера в парка 2016” ще продължи до 17 юли. В програмата са включени още „Травиата” от Верди (на 5 юли), постановка на акад. Карталов под диригентството на Велизар Генчев с гост-солисти Рамона Тулумани и Михайло Малафии. На 14 и 17 юли националната ни трупа ще представи Вагнеровата „Тристан и Изолда” с Радостина Николаева и Мартин Илиев във водещите партии. Постановката отново е на маестро Карталов, но на диригентския пулт ще бъде Константин Тринкс.

Ще има и балет, разбира се. На 8 и 9 юли ще видим Катерина Петрова и Марта Петкова в „Дамата с камелиите” по музика на Верди и Сергей Онсов, хореография и режисура на Ирен Шнайдер. Две млади балерини – Боряна Петрова и Памела Пандова, ще дебютират в „Силфида” по музика на Херман Льовенскьолд и хореография на Август Борнонвил. А ако все още не сте гледали „Зорба Гъркът”, направете го 10 юли – прекрасна музика на Микис Теодоракис и изключителни танцьори, сред които Росен Канев и Катерина Петрова. Хореографията и режисурата е на Лорка Масине.

Не са забравени и малките меломани – за тях са представленията на „Козелът Сърдитко”, „Мечо Пух” и адаптацията на „Вълшебната фрлейта” за деца.

Фестивалът „Опера в парка” е част от културния календар на Столичната община. А лятната програма на Софийската опера ще завърши на площада пред катедралния храм „Св. Александър Невски” с Вердиевата „Набуко”, постановка на акад. Пламен Карталов.

На заглавната снимка – сцена от „Тураднот”, с която Софийскатка опера спечели овациите на меломаните в Япония през есента на 2015 г.

Виолета Цветкова, AFISH.BG

http://afish.bg/music/item/568-opera-v-parka-sabira-melomani-za-sedmi-pat.html