15 юни 2016

Ученици на Красимира Колдамова танцуват на галавечерта за примабалерината в Софийската опера - БТА

Ученици на Красимира Колдамова ще танцуват на галавечерта за двойния юбилей на примабалерината в Софийската опера и балет на 18 юни от 19.00 ч. - по повод на 40 години педагогическа дейност и 25 години Балетно студио "Красимира Колдамова", съобщават от операта.

"Много съм щастлива да стъпя отново на сцената на Софийската опера и балет. Всъщност не точно аз, а моите ученички, защото аз танцувам вече чрез техните тела. На тази сцена съм отдала целия си творчески живот, 50 години такова щастие да пресъздавам различни героини и да се радвам на любовта на публиката. Пожелавам същата радост на всички малки и големи балерини, които ще излязат на сцената, и публиката да си тръгне от залата с пречистени души, със светли и блеснали погледи", казва Красимира Колдамова за предстоящия празник.

Световноизвестната примабалерина е академик, член на БАНИ. Носител е на Сребърен медал от първия Международен балетен конкурс във Варна. Удостоена е и с орден "Стара планина". Има над 60 роли в 70 постановки. Играе в прочути театри по света. Била е прима на френския "Гран бале класик".

Родена е в Стара Загора. Завършва Държавното балетно училище в София, а след това специализира в училището към Болшой театър. Възпитаничка е на примабалерината Лили Берон. Започва кариерата си в Софийската опера.  Красимира Колдамова е една от създателките на балет "Арабеск".

В програмата на галавечерта са фрагменти от "Лебедово езеро", "Лешникотрошачката", "Зорба гъркът", "Баядерка", "Пахита" и други.

Сред участниците са първите солисти на Софийската опера и балет Диляна Никифорова, Никола Хаджитанев, Цецо Иванов, примабалерината на Щатсопера - Берлин, Вяра Начева, Боряна Петрова, Вяра Иванчева, Кристина Чочанова, София Цуцакова, Венера Христова, Дарина Бедева, Милена Тодорова, ученици от Националното училище за танцово изкуство, деца от читалищата "Д-р Петър Берон 1926 г." и "Цанко Церковски 1946 г.".

 /ПП/

София, 14 юни /Пенка Момчилова, БТА/