Красимира Колдамова се завръща на сцената на Софийската опера с балетна гала вечер - в. 24 часа
15 юни 2016

Красимира Колдамова се завръща на сцената на Софийската опера с балетна гала вечер - в. 24 часа

Красимира Колдамова се завръща на сцената на Софийската опера с балетна гала вечер по повод 40-годишната й педагогическа дейност и четвърт век балетно студио "Красимира Колдамова".

Световноизвестната примабалерина е академик, член на БАНИ. Носител е на Сребърен медал от първия Международен балетен конкурс във Варна. Удостоена е и с орден „Стара планина”.

Колдамова е родена в Стара Загора. Завършва Държавното балетно училище в София, а след това специализира в училището към Болшой тетър. Възпитаничка е на примабалерината Лили Берон. Започва кариерата си в Софийската опера.Красимира Колдамова е една от създателките на балет "Арабеск". Има над 60 роли в 70 постановки. Играе в редица световни театри, включително е била прима на френския "Гран бале класик".

За своята гала балетна вечер Колдамова споделя: "Много съм щастлива да стъпя отново на сцената на Софийската опера и балет. Всъщност не точно аз, а моите ученички, защото аз танцувам вече чрез техните тела. На тази сцена съм отдала целия си творчески живот, 50 години такова щастие да пресъздавам различни героини и да се радвам на любовта на публиката. Пожелавам същата радост на всички малки и големи балерини, които ще излязат на сцената и публиката да си тръгне от залата с пречистени души, със светли и блеснали погледи…

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/5578566