31 май 2016

Последните за сезона представления на "Норма" в Софийската опера са от 3 до 7 юни - БТА

Последните за сезона представления на "Норма" от Белини в Софийската опера и балет са от 3 до 7 юни, съобщават от театъра.

Премиерният спектакъл е копродукция с Арена ди Верона и трета работа в Софийската опера на известния режисьор Уго де Ана, след "Аида" и "Самсон и Далила". Постановчикът, известен със зрелищните декори и особения начин, по който използва осветлението, е и художник на представлението.

По думите му "Норма" е най-ценното, най-завършеното и с най-висока художествена стойност оперно произведение на Винченцо Белини. Това е операта, в която най-ярко е изявен италианският стил, познат като белканто.

Операта е определяна като апотеоз на красивото пеене и необикновено съчетание на лирика и трагика - от неземната молитва "Каста Дива" до финалния терцет на първо действие.

В ролята на Норма публиката ще се срещне с таланта на звездите на Софийската опера - сопраните Радостина Николаева, Габриела Георгиева, Цветана Бандаловска, и гостуващото световноизвестно сопрано от Италия Фиоренца Чедолинс. Като Адалджиза ще се изявят мецосопраните Даниела Дякова, Олга Михайлова-Динова и именитата Оана Андра от Румъния.

В партията на Полионе на Норма ще партнират водещите ни тенори Мартин Илиев и Даниел Дамянов. В ролята на Оровез, върховния вожд на друидите, ще се превъплътят басите Юлиян Константинов, Петър Бучков и Светозар Рангелов.  

София, 30 май /Пенка Момчилова, БТА/

       /ПП/