Цветана Бандаловска се превъплъщава в Норма на сцената на Софийската опера през юни - БНР, предаването "12+3", по "Хоризонт" на Петър Волгин.
30 май 2016

Цветана Бандаловска се превъплъщава в Норма на сцената на Софийската опера през юни - БНР, предаването "12+3", по "Хоризонт" на Петър Волгин.

Става ти приятно, че тази постановка на Arena di Verona идва тук. Изключително красиво е напранена.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Цветана Бандаловска, която играе ролята на Норма в едноимменния спектакъл на Винченцо Белини на сцената на Софийската опера на 3, 4, 5 и 7 юни. Постановката и сценографията са дело на световния режисьор Уго де Ана, когото Бандаловска нарече „с изключителен опит“, който се е съобразил с индивидуалността на всяка от изпълнителките на ролята, които са 3 у нас, и не ги е вкарал в „калъп“.

Това е наистина колосално произведение. Защо всички сопрани се плашат от тази роля?! Норма е жената! Норма, това са хилядите лица на една жена. Тук имаме толкова много лица на жената, че напрежението е огромно, от начало до край.

Мисля, че за мъжете в залата ще е много интересно да проследят тази метаморфоза в женската душа, защото ние сме мъже и жени - вътре в нас ние носим и мъжкото, и женското, така че във всеки мъж живее една жена и съм сигурна, че Норма я има и във всеки мъж.

Според Бандаловска, спектаклите не бива да се осъвременяват, за да бъдат приемани по-лесно:

Не бива това висше изкуство да слиза до тълпата. Това е мое, лично мнение. Операта, и въобще, изкуството не е да забавлява, то е да се съпреживява, човек да излиза пречистен след едно такова представление. За мен това е много важно!

Връзка към публикацията и интервюто