26 май 2016

Вагнеров симпозиум, посветен на "Пръстенът на нибелунга", ще се състои на 27 май в Гьоте-институт - София - БТА

Вагнеров симпозиум, посветен на "Пръстенът на нибелунга", ще се състои на 27 май от 10.30 до 13.00 ч. в Гьоте-институт - София, по повод на петото изпълнение на тетралогията в Софийската опера и балет от 21 до 27 май, съобщават от операта.

Миналата есен трупата представи с изключителен успех "Пръстена" в родината на композитора благодарение на творческата дързост на режисьора  проф. Пламен Карталов. Фестивалният театър във Фюсен, Германия, за две седмици беше сцена на Софийската опера, която с четирите си представления  триумфира пред публика от цял свят, пристигнала специално от Австралия, САЩ, Южна Африка, Норвегия, Италия, Австрия, Франция, Англия, Германия, България и други, припомнят от операта.

Сред чуждестранните участници във Вагнеровия симпозиум са Ханс-Петер Леман - режисьор и директор на оперни театри, асистент на Виланд и Волфганг Вагнер на Фестивала в Байройт, професор във Висшето училище за музика и театър в Хановер, с постановки в Европа и САЩ;  Клаус Биланд - оперен критик, публикувал в "Дер Нойе Меркер" - Виена, "Оперфройнд" - Германия, "Опера" - Лондон, "Консерто" - Сао Паолу, Бразилия, както и за Вагнеровите общества в Турку, Финландия, и Мюнхен; Манфред Майрхофер - диригент, следвал във Виена при легендарния Ханс Сваровски, след ангажименти като диригент в Клагенфурт, Хайделберг и Гелзенкирхен  назначен за главен диригент на Областния театър в Линц и на оркестър "Брукнер" в града, постоянен гост-диригент на Фолксопер във Виена, по-късно на Кьолнската опера; Уилям Луис - тенор с 35-годишна практика в Метрополитън опера в Ню Йорк, с над 450 роли от Моцарт до Вагнер в репертоара, както и творби на автори от 20-и век - Албан Берг, Рихард Щраус, Леош Яначек, Игор Стравински, преподавател в основаната от него Австро-Американската Моцартова академия в Залцбург и във Френско-Американската вокална академия в Перигор, Франция.

Българските представители на форума са акад. Людмил Стайков -   режисьор, ръководител на Учебния филмов център при НАТФИЗ , акад. Пламен Карталов - режисьор, директор на Софийската опера, Вера Петрова - режисьор, заместник-директор на Софийската опера, Велизар Генчев - диригент, д-р Петър Пламенов - СУ.

       /МХ/

София, 25 май /Пенка Момчилова, БТА/