17 май 2016

Сопраното Елена Стоянова с концерт в Софийската опера на 29 май

Сопраното Елена Стоянова ще изнесе концерт в Софийската опера и балет с участието на баса Димитър Станчев - на 29 май от 12.00 ч., в партерното фоайе. В програмата са творби на Росини, Белини, Доницети. На пианото ще акомпанира Йоланта Смолянова, съобщават от операта.

Родена в Асеновград, Елена Стоянова завършва Средното музикално училище в Пловдив и Музикалната академия в София при доц. Лиляна Жабленска. Участва в Лятна певческа академия във Ваймар, а в рамките на Лятната академия в Сиена е активен участник в курса по оперно пеене на проф. Фаварето. Специализира в Студиото за млади оперни певци към миланската "Ла Скала" при прочутата Джулиета Симионато и Лучано Силвестри.

Репертоарът й обхваща над 40 оперни роли от творби на Хендел, Перголези, Моцарт, Доницети, Росини, Верди, Бизе, Глинка, Мусоргски, Чайковски, Бородин, Римски-Корсаков, Бритън, Прокофиев, както и реквиемите на Моцарт и Верди, "Стабат матер" на Росини, "Кармина Бурана" и "Катули Кармина" на Орф и песни на Росини, Белини, Доницети и Рахманинов.

Дискографията й включва многобройни записи на арии, песни и оперни спектакли за БНР, рецитали и спектакли, заснети от БНТ.

Дебютът й в Софийската опера е още като студентка  - по покана на маестро Асен Найденов - Царицата на нощта от "Вълшебната флейта" на Моцарт. На софийска сцена Стоянова пее и Джилда от "Риголето" и Розина от "Севилският бръснар".

Френски импресарио я избира за партията на Шамаханската царица в пищната и зрелищна постановка на "Златното петле" от Римски-Корсаков в парижкия Театър "Шатле", осъществена от японски режисьор с елементи на традиционен театър кабуки. В Софийската опера диригентът Димитър Манолов и режисьорът Вили Цанков поставят "Златното петле" и Елена Стоянова отново е във фокуса на вниманието, възторжено аплодирана от публика и критика у нас и в Германия.

Певицата е участвала в турнета в цяла Европа и в САЩ, изявява се в спектакли и с рецитали на Стария континент. От 2008 г. се занимава с педагогическа дейност. Участва в много детски спектакли на Софийската опера.

Носител е на Първа награда на Националния конкурс за млади музиканти "Светослав Обретенов", диплома от Международния конкурс "Мария Калас" в Атина, наградата на Classic FM Радио "Златното перо".

"Елегантна и обаятелна, с изключително красиво излъчване, Елена Стоянова показа възможностите на богатия си колоратурен сопран. Гласът й е обемен и в същото време с достатъчно метални нотки", "очарователна Царица с кристален тембър", "Елена Стоянова възпламени ентусиазма на любителите на белкантото в ролята на Лучия. Искреност, изключителност, плавност, сила - златен глас, близък до музикален инструмент от рода на флейтата. . . Беше вълнуващо след спектакъла да чуваш млади хора, които възкликват: "Беше фантастично!" - пише чуждестранната преса за българската певица.

/ПП/

София, 16 май /Пенка Момчилова, БТА/