След като „побърка”  Метрополитън, Франческо Аниле влиза в ролята на Полионе от „Норма” на Белини -  5 юни, в Софийската опера
11 май 2016

След като „побърка” Метрополитън, Франческо Аниле влиза в ролята на Полионе от „Норма” на Белини - 5 юни, в Софийската опера

Миналата седмица Франческо Аниле направо „побърка” публиката на  „Метрополитън” - театърът, който всички певци определят като светия граал на операта. На прочутата в цял свят сцена се играе „Отело” от Верди. Тя е опера в четири действия. В последното действие тенорът  Александър Антоненко губи гласа си. По това време Франческо, както той по-късно се изразява, безделничи в стаята за гости на „Метрополитън”. Изведнъж неговият мениджър Люис Елърс му се обажда, че трябва веднага да продължи ролята на Отело. Няма време за разсъждения, тъй като Антоненко  вече е без глас. Франческо Аниле скача на сцената като един ядосан мавър и без грам притеснение довършва действието. Той е по дънки и маратонки, а отгоре набързо му е метнат един плащ. Накрая публиката му ръкопляска бурно и става на крака. Мениджърът Елърс казва по този повод: „Американците винаги признават този, който спасява деня”. Самият Аниле е зашеметен от успеха. „Беше странно, твърди тенорът, но аз съм много щастлив”, добавяйки, че Антоненко много му се е извинявал, че го е поставил в това положение.

Венецианецът Франческо Аниле ще гостува за втори път в Софийската опера. Този път той ще се превъплъти на 5 юни в ролята на Полионе от  световно известната опера на Винченцо Белини - „Норма”.          

Франческо Аниле има две музикални образования - кларинет и пеене. Завършва с пълно отличие консерваторията "Франческо Чилеа" в родния му Реджо ди Калабрия. Първоначално се обучава се при баритона Алдо Проти от Кремона. Впоследствие преминава в теноровия диапазон и специализира при тенора Отавио Тадеи във Флоренция.

Тенорът е завършил  майсторски клас на Рената Ското и Мая Сунара на "Оперния фестивал Верди" в Парма през 2001 г. Носител е на различни дипломи и признания за постижения във вокалното майсторство. Финалист е на престижни национални и международни конкурси като "Тоти дал Монте" в Тревизо, "Лаури Волпи" в Латина, "Чилеа" в Реджо ди Калабрия, "Белини" в Калтанисета. Победител в категория "Еторе Бастианини" на конкурса "Големи гласове от Тоскана" във Флоренция, трети на конкурса на името на Марио Дел Монако - "Марсала".

От 1999 г. започват триумфалните му участия по най-авторитетните сцени в Европа и в целия свят - Токио, Сеул, Националната опера - Загреб, Любляна, Малта, Кайро, Даегу, Отцу, Ереван, Кемниц. Името му присъства в афишите на театрите "Ла Фениче" - Венеция, "Сан Карло" - Неапол, Термите на Каракала - Римската опера, "Театро Масимо" - Палермо, "Театро дел Джилио" - Лука, община Болоня, Каляри, Комо, Равена, Бреша, Кремона, Филхармонията на Верона, Театър "Винченцо Белини" - Катания.

Правият му запомнящ се дебют в "Селска чест" през 2011 г. в миланската Ла Скала и на фестивала "Маджо Музикале Фиорентино" във Флоренция в "Манон Леско". След огромния му успех там му предстои гастрол в Япония под диригенството на Зубин Мета, както и участия в "Селска чест" и "Палячи" в "Театро Чилеа" в Реджо ди Калабрия и "Отело" и "Палячи" в Метрополитън опера - Ню Йорк.