Очаквайте по БНТ 1 в предаването - В кадър: "Да върнеш "Пръстена" на краля" - сряда 11.05.2016 22:25ч.
09 май 2016

Очаквайте по БНТ 1 в предаването - В кадър: "Да върнеш "Пръстена" на краля" - сряда 11.05.2016 22:25ч.

Филмът “Да върнеш пръстена” на краля” разказва историята на едно необикновено приятелство – приятелството между един трагичен крал и един велик композитор. Приятелство, завещало след себе си на света една безсмъртна легенда - легендата за баварския крал Лудвиг II, за композитора Рихард Вагнер и неговия шедьовър „Пръстенът на нибелунга”.

В този исторически сюжет се вписва и един актуален сюжет – за гастрола на Софийската опера с тетралогията „Пръстенът на нибелунга“ в Германия. Само по себе си това събитие е уникално, защото в своята 125-годишна история Националният ни оперен театър е имал много гастроли, но никога с немска опера и то в Германия. Българските артисти сами изправиха себе си на най-тежкия изпит - да покажат своята постановка пред най-подготвените меломани – вагнерианците.

Триумфът на това пътуване ще бъде разказан през историята на баварския крал Лудвиг II и неговата дълбока връзка с Вагнер. Защото Националната ни опера изплати един дълг към този владетел, като показа „Пръстенът на нибелунга“, творбата, чието написване той подпомага финансово, за първи път в сърцето на неговото някогашно кралство, в подножието на неговия великолепен дворец Нойшванщайн.

Самият замък е архитектурно въплъщение на Вагнеровите музикални идеи. Българските артисти, немските домакини и компетентната публика говорят за едно символично завръщане на „Пръстена“ у дома и отбелязват, че не немци, а българи са положили “Ринга” обратно в нозете на онзи, който е помогнал най-много творбата да бъде композирана.

Във филма ще бъдат включени откъси и атмосфера от спектаклите, които Софийската опера показа пред немската публика. Впечатляващи кадри от дрон ще помогнат на зрителя да разгледа замъка Нойшванщайн, историческия център на Фюсен и фестивалния театър, в който бяха показани българските представления. Величествената красота на Баварските Алпи също ще допринесе за автентичното усещане, защото те са били едно от истинските вдъхновения, намерило пряко отражение в музикалната партитура на четирите Вагнерови опери.

Сценарист на филма е Миглена Стойчева, оператор е Недялко Данов. Монтажът е дело на Цветослав Юруков. Редактор е Надя Обретенова.