Ученик на легендарния Ханс Сваровски ще дирижира тетралогията "Пръстенът на нибелунга" в Софийската опера на 21, 22, 25 и 27 май -  БТА
04 май 2016

Ученик на легендарния Ханс Сваровски ще дирижира тетралогията "Пръстенът на нибелунга" в Софийската опера на 21, 22, 25 и 27 май - БТА

Манфред Майрхофер, ученик на легендарния Ханс Сваровски, ще  дирижира цялата тетралогия "Пръстенът на нибелунга" от Вагнер, постановка на Пламен Карталов само с български солисти, в Софийската опера  на 21, 22, 25 и 27 май - "Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете", а художник е Николай Панайотов съобщават от операта. 

Манфред Майрхофер произхожда от Лембах, Горна Австрия. Следва във Виена при Ханс Сваровски, обучавал много диригенти с международна известност.

След ангажименти в Клагенфурт, Хайделберг и Гелзенкирхен, Майрхофер е назначен за главен диригент на Областния театър в Линц и на оркестър "Брукнер" в Линц през 1985 г. От 1993 до 1996 г. е и постоянен гост-диригент на Фолксопер във Виена, заема същата позиция в Кьолнската опера от 1996 до 2000 г.

Манфред Майрхофер дирижира също във Вюртембергския държавен театър в Щутгарт, Хамбургската държавна опера, Немската опера в Берлин и Дюселдорф, оперите в Катания, Копенхаген, Осло, Филаделфия, Севиля и постоянно - в Земперопер, Дрезден.

Репертоарът му е забележителен. Дирижира Вагнеровия "Пръстен" във Висбаден и други Вагнерови опери в Линц, както и оперите на Верди, Рихард Щраус, Чайковски и най-вече на Моцарт в различни театри.

Манфред Майрхофер има активна  концертна дейност и специален интерес към съвременната музика, донесла му многобройни награди. Дирижирал е също много проекти с барокова музика, прави турнета с "Пражките виртуози". Работи с Щатскапеле - Дрезден, канят го за музикален директор на фестивала в Мьорбиш.

Маестрото е удостоен с наградата "Карл Бьом" в Залцбург от Виенския филхармоничен оркестър, а в Линц - с "Берил Йостбьо" за изключителната му интерпретация на симфониите на Антон Брукнер.
/РУМ/

/Пенка Момчилова, БТА/