15 апр 2016

Класически спектакъл - лиричен и романтичен, контрапункт на съвремието ни, е "Евгений Онегин" в Софийската опера - БТА

Класически спектакъл - лиричен и  романтичен,  контрапункт на съвремието ни, е "Евгений  Онегин" от Чайковски в Софийската опера и балет, по думите на режисьорката Вера Петрова. Премиерата е на 22 април. Следващите дати са 23 и 24 април и 5 май.

"Искаме да потопим публиката в красива, духовна атмосфера, която толкова ни липсва днес, зрителите да се почувстват така, като се чувствахме ние по време на репетициите благодарение на двамата гении, на които дължим творбата - Пушкин и Чайковски, и на необятната вселена, в която ни въведе Лариса Гергиева - световноизвестен вокален педагог и интерпретатор", каза Вера Петрова на пресконференция днес.

"Изпълняваме желанието на композитора, който е искал в ролите да са съвсем млади изпълнители - студенти в Консерваторията", отбеляза директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов. "Средната възраст на нашите артисти е 29 години, като най-младите са на 22. Създаването на изцяло младежка трупа, специалното внимание към най-младите е инвестиция в бъдещето на българското оперно изкуство, чиято 125-годишнина честваме тази година", допълни маестрото.

Част от младежкия екип са също режисьорката и диригентът Заурбек Гугкаев /30/ от Мариинския театър, който отбеляза, че това е първият му задграничен оперен гастрол - досега е гостувал в чужбина със симфонични концерти.

Лариса Гергиева, която води школа към Мариинския театър, каза,че в прочутата трупа 80 на сто от солистите са съвсем млади. Те имат възможност и да се учат от големите имена в състава и така се осъществява приемственост. Гергиева, която е работила с наши бележити оперни артисти от близкото минало, се надява, че новите поколения ще продължат  тяхната традиция.  

Певците "признаха", че през трите месеца, докато е подготвян спектакълът, са преминали през различни емоционални състояния - от отчаяние до ентусиазъм.

В младежкия екип са артисти от България, Русия и Китай - 22-годишният бас бас Ли Шу Ксин в партията на Гремин. Между солистите са и 30-годишните Атанас Младенов, Алек Аведисян и Константин Бржински - в ролята на Евгений Онегин, връстничките им Лилия Кехайова и Наталия Павлова и Гергана Дудина /26/ - в партията на Татяна, Глория Кънева /22/ и Ирина Шишкова /32/ - Олга, Александрина Стоянова /30/ - Ларина, Иля Саливанов /27/ и Хрисимир Дамянов /28/ - Ленски.

/МХ/

София, 14 април /Пенка Момчилова, БТА/