С "Дон Карлос" в Софийската опера започва честването на 80-годишнината на Никола Гюзелев - БНР
26 яну 2016

С "Дон Карлос" в Софийската опера започва честването на 80-годишнината на Никола Гюзелев - БНР

Талантливият млад баритон Флорин Естефан от Румъния ще зарадва почитателите на Верди с участието си в ролята на Родриго, Маркиз Поза, в "Дон Карлос" от Верди на 7 февруари в Софийската опера и балет, съобщи БТА. Спектакълът е посветен на предстоящата през август 80-годишнина от рождението на Никола Гюзелев и е първото от поредицата събития, с които Софийската опера ще почете великия бас.

Флорин Естефан, за когото това е първо участие в София, ще си партнира със Светозар Рангелов в ролята на Филип Втори, Мартин Илиев - Дон Карлос, Димитър Станчев - Великият инквизитор, Габриела Георгиева - Eлизабет Валоа, Цвета Сарамбелиева - Eболи.

Младият румънски баритон е завършил Музикалната академия "Г. Дима" в Орадя, Румъния. Специализирал е в Международната вокална академия в Кардиф при Денис О'Нийл. В репертоара на певеца са Фигаро и Граф Алмавива от "Сватбата на Фигаро", Дон Жуан от "Дон Жуан" и Гулиелмо от "Така правят всички" (Моцарт), Жорж Жермон от "Травиата", Граф ди Луна от "Трубадур" и Родриго, Маркиз Поза от "Дон Карлос" и Ренато от "Бал с маски" (Верди), Марчело от "Бохеми", Шарплес от "Мадам Бътерфлай" и Пинг от "Турандот" (Пучини), Енрико от "Камбаната", Малатеста от "Дон Паскуале" и Енрико от "Лучия ди Ламермур" (Доницети), Волфрам от "Танхойзер" и Холандецът от "Летящият холандец" (Вагнер), Онегин от "Евгений Онегин" (Чайковски), Белкоре от "Любовен еликсир" /Доницети/, Агамемнон от "Ифигения в Авлида" /Глук/, Силвио и Тонио от "Палячи" /Леонкавало/, Граф Робинсън от "Тайният брак" (Чимароза).

Флорин Естефан е солист на Румънската национална опера в Клуж-Напока от 2011 г., работил е в същия театър от 2001 до 2006 година. Пял е на сцените на Букурещката национална опера и в театрите в Тимишоара, Яш, Констанца, Муреш, Брашов. Има участия в Унгария, Франция, Норвегия.

Връзка към публикацията