Костадин Андреев: „Второто аз за мен са ролите” .
12 дек 2015

Костадин Андреев: „Второто аз за мен са ролите” .

Костадин Андреев е в ролята на Самсон  от „Самсон и Далила” на Камий Сен-Санс в постановката на Уго де Ана на 18 и 20 декември

Завършил е Държавната музикална академия през 1994 година в класа по пеене на проф. Реса Колева. Творческият му дебют е през 1992 година е в ролята на Рудолф от операта “Бохеми” на Пучини на сцената на Бургаската опера.

От 1995 година е щатен артист-солист на Националната опера – София, където изпълнява централния теноров репертоар. За десет години творческа дейност певецът се е претворил в 31 роли, включващи творби на композиторите Верди, Понкиели, Пучини, Гуно, Халеви, Бизе, Масне, Мусоргски, Стравински, Владигеров и др.

Костадин Андреев е работил с големите диригенти Антонио Гуаданьо, Сейджи Осава, Никса Бареца, Марчело Виоти, Валери Гергиев, Кацуши Оно, Руслан Райчев, Иван Вульпе, Борис Хинчев, Михаил Ангелов, Михаил Ангелов, Милен Начев, Методи Матакиев, Георги Нотев и др.

Негови партньори са били световноизвестните оперни певци Агнес Балца, Галина Горчакова, Мишел Крайдър, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Анна Томова-Синтова, Ренато Брузон, Лео Нучи, Феручо Фурлането, Никола Гюзелев и др.

Гастролирал е с голям успех на престижните сцени на Виенската Щатсопера, Театро Реджо в Торино, Италия; Бадише щатстеатър в Карлсруе, Германия; Театърът в Сент Гален, Пучиниевият фестивал в Торе дел Лаго и фестивалът на Валери Гергиев в Ротердам, Холандия.

През последните години Костадин Андреев участва в постановката на Пламен Карталов „Пръстенът на нибелунга” и получи овациите на зрителите – у нас и в чужбина.