На 12.12.2015 19:00ч. ВЕНЦЕСЛАВ АНАСТАСОВ гостува в ролята на Родриго
09 дек 2015

На 12.12.2015 19:00ч. ВЕНЦЕСЛАВ АНАСТАСОВ гостува в ролята на Родриго

ВЕНЦЕСЛАВ АНАСТАСОВ  -баритон: „Пеенето за мене е живот!“

Анастасов е роден през 1971 в Русе, в семейството на известни оперни певци: Мария Венциславова и Анастас Анастасов, запомнени от публиката със съвместните им изпълнения на Макбет и Лейди Макбет, Тоска и Скарпия, Ренато и Амелия, Аида и Амонасро, Яго и Дездемонна и др.

Мария Венциславова е Лауреат на Премията за интерпретация на Вагнер на Международния конкурс „Франциско Виняс“ в Барселона (1974). 
Венцеслав Анастасов учи пеене с Маестро Георги Делиганев в Русе. Завършва Музикалната академия в София при проф. Асен Селимски. През 1997 дебютира като солист на Русенската опера. Участва в турнета в чужбина с ролите Зурга „Ловци на бисери“, Шарплес „Мадам Бътерфлай“, Марсел „Бохеми“ , Фигаро „Севилският Бръснар“, Евгений Онегин, Белкоре „Любовен Еликсир“, „Кармина Бурана“, Дон Жуан. 

Най-големите му успехи са в роли от опери на Верди – първата е Жермон в „Травиата“(2003), последвана от Набуко, Амонасро, Граф ди Луна, Ецио, Маркиз Поза. 
Разгръща певческата си кариера на сцени като Палау де лас Артс - Валенсиа, Гран Театро де Лисео – Барселона, Опера Монте Карло, Фестивала в Солотурн, Залцбург Аудиториум... 

През 2007 - 2008 пее под диригентската палка на Лорин Маазел, Зубин Мета, Дмитрий Йуровски, Мишел Фурние. Ролята на Ескамилио „Кармен“ го среща с големия испански режисьор Карлос Саура.

Сред върховите творчески изяви е партньорството с брат му Орлин Анастасов в изпълнение на Родриго и Крал Филип на премиерата на операта Дон Карлос в Палау де лас Артс Валенсия с диригент Маестро Лорин Маазел. Последната постановка, в която участва е „Ифигения в Таврида“, където пее заедно с великия Пласидо Доминго. 
През 2009 г. участва във фестивала Сан Маргаретен – Виена, където  изпя ролята на Риголето в едноименната опера на Верди.

През 2009 г. Венцеслав Анастасов изпълни блестящо ролята на Санчо Панса в постановката на Пламен Карталов „Дон Кихот“. Анастасов гостува често на сцената на Националната ни опера. През сезон 2015/2016 той претвори образа на Енцио от „Атила“ на Верди.

За себе си баритонът Анастасов казва: „Пеенето за мене е живот. Обичам да пея баритонови роли, но особено съм щастлив, когато с брат ми Орлин Анастасов сме заедно на сцената.“




  • Роден в Русе, Венцеслав Анастасов е трето поколение на една от най-известните оперни фамилии в България. Започва съвсем млад да изучава пиано и класическа китара, след което учи пеене при Георги Делиганев. През 1990 постъпва в музикалната академия в София.

  • Международната кариера на Венцеслав Анастасов започва  през 2007 г.  в Палау де лас артс – Валенсия. Там той дебютира с ролята на Ескамилио в постановка на Карлос Саура и под диригентството на маестро Лорин Маазел. В същия театър по-късно дебютира и като маркиз Поза отново с маестро Маазел. Участва в „Турандот” (2008) с маестро Зубин Мета и в „Годеж в Манастира” (2008) заедно със солисти от Болшой театър. Заедно с Пласидо Доминго участва в продукцията на Метрополитан Опера „Ифигения в Таврида” (2009).

  • През 2008 дебютира на фестивала в Солотурн - Швейцария с ролята на Марсел в „Бохеми”.

  • 2009 дебютира Риголето на сцената на Софийска опера.  Същата година участва в суперпродукция с Риголето на фестивала в Сан Маргаретен.

  • Същата година дебютира в Италия в Театро Массимо в Палермо с ролята на Паоло Албиани в „Симон Боканегра” заедно с Феручо Фурланетто.

  • През 2010 на откриването на Гуанджоу Опера Хаус  - Китай пее в Турандот с маестро Маазел.

  • Дебютира с голям успех в Театро Реджо - Парма с ролята на Ецио.

  • 2011 отново във Валенсия пее в „Борис Годунов” с режисьор Андрей Кончаловски.

  • През 2012 дебютира Барнаба в Театро Политеамагреко – Лече с Джована Казола и Роберто Скандюци.

  • 2013 Дебютира в Театро Сан Карло в Неапол в постановка на „Риголето” заедно с Дмитрий Хворостовски.

  • Дебютира в Театро Верди в Триест като Ецио заедно с Орлин Анастасов в ролята на Атила. На фестивала в Солотурн пее Амонасро с Мишел Крайдер и Ренато от „Бал с Маски”.

  • През 2014 дебют на вагнерова роля – Фридрих от „Забрана за любов“ в Театро Верди - Триест