Световноизвестното мецосопрано Надя Кръстева идва в София като Еболи и Далила - БТА
09 дек 2015

Световноизвестното мецосопрано Надя Кръстева идва в София като Еболи и Далила - БТА

София, 8 декември /Пенка Момчилова, БТА/

Световноизвестното мецосопрано Надя Кръстева е отново в София, за да се превъплати на 12 декември в ролята на  Еболи от "Дон Карлос" от Джузепе Верди и в образа на  Далила от "Самсон и Далила" на  Камий Сен-Санс (на 18 и 20 декември), съобщават от Софийската опера и балет.

Представленията са в рамките на фестивала  "Рождество Христово" в операта.      

На 11 декември 2014 г. Надя Кръстева участва в премиерата на операта "Самсон и Далила" в  Софийската опера, припомнят от театъра.

"Надя Кръстева - с изградена международна кариера, шлифован глас, с красив колорит и увереност в целия диапазон, е дарена и с изключителни актьорски качества. Подпомогната от Леда Лойодиче при танците, разкрива неподозиран талант на балерина. Изгражда изключително чаровен образ на непостоянната, съблазнителна и похотлива Далила", пише сп. "L'opera".

Надя Кръстева е родена в София. Завършва Националната музикална академия "Панчо Владигеров"  при проф. Жасмина Костова. Специализира в Академията на Борис Христов в Рим при Анита Чиркуети. Работила е в Старозагорската опера. През 2002 г. получава покана от Виенската опера и бързо се превръща във водеща фигура и любимка на публиката във Виена, където дебютира като Фенена в "Набуко" и изпълнява с огромен успех почти всички големи мецосопранови партии като Кармен , Леонора ("Фаворитката"), Адалджиза ("Норма"), Сара ("Роберто Деверьо"), Еболи (във френската и италианската версия на "Дон Карлос"), Мария Джезуалдо ("Джезуалдо"), Улрика ("Бал с маски"), Жулиета ("Хофманови разкази"), Марина ("Борис Годунов"), Прециозила ("Силата на съдбата"), Мадалена ("Риголето"), Олга ("Евгений Онегин", Сузуки ("Мадам Бътерфлай")..

Известната българска оперна певица покорява и  сцената на "Лирик опера" в Чикаго, където пее в "Кармен". Ръководството на театъра смята, че "сензационното мецосопрано Надя Кръстева танцува и пее в ролята на циганската съблазнителка, като никой друг днес!"

Надя Кръстева гостува непрекъснато на най-престижните оперни сцени и музикални фестивали в Европа, САЩ и Япония. През октомври 2013 г. дебютира в Миланската скала като Амнерис в "Аида", а в календара й по-нататък следват гостувания в Берлин със същата роля, както и с Прециозила в Мюнхен, Адалджиза и Жулиета във Виена, премиера на "Кармен" и други.

       /МХ/